Touch probe in cncusb Mk2/4

Touch probe in cncusb Mk2/4

Postby akles » 18 Jul 2015, 23:29

I am making a plasma cutter with my Mk2/4 board, and i want to make my plasma head touch the sheet and return some millimeters until start the cutting, where in the program i can configure this, and where in my board can i put the sensor or button?
i want to make like in this video:

https://www.youtube.com/watch?v=HZlV4dUuvMI
Thanks
akles
 
Posts: 10
Joined: 17 Jul 2015, 15:44
Controller: Mk2/4

Re: Touch probe in cncusb Mk2/4

Postby Support » 20 Jul 2015, 06:43

You connect sensor to input 5 of the input connector.
User manual for Mk2/4(Page 19): http://www.planet-cnc.com/files/CNCUSBControllerMk24.pdf

In software you click:
File/Settings/Tool Sensor
Software user manual(Page 160,161,162): http://www.planet-cnc.com/files/CNCUSBController.pdf
Support
 
Posts: 2577
Joined: 07 Apr 2014, 17:39
Controller: Many controllers

Re: Touch probe in cncusb Mk2/4

Postby akles » 28 Jul 2015, 00:11

Hi, thanks for your help, i made the tool sensor configuration and the z axis are not stopping and returning when the sensor are activated, i am working with DXf files, I need make some configurations first when i am opening the DXF file ??
akles
 
Posts: 10
Joined: 17 Jul 2015, 15:44
Controller: Mk2/4

Re: Touch probe in cncusb Mk2/4

Postby Support » 30 Jul 2015, 09:19

Please send us your settings file:
File/Export settings
Support
 
Posts: 2577
Joined: 07 Apr 2014, 17:39
Controller: Many controllers

Re: Touch probe in cncusb Mk2/4

Postby akles » 31 Jul 2015, 01:09

Here are the settings file.
Attachments
settings.setting
settings file
(48.94 KiB) Downloaded 65 times
akles
 
Posts: 10
Joined: 17 Jul 2015, 15:44
Controller: Mk2/4

Re: Touch probe in cncusb Mk2/4

Postby Support » 31 Jul 2015, 07:19

First, let us see if your tool sensor is correctly sensed by controller.

In settings you need to have enabled Settings/Input -> Use Sensor

You connect the movable sensor to the IN5 of the Mk2/4 controller. The "tool" should be connected to GND input of controller.

See user manual for better clarification(Page 19):

http://www.planet-cnc.com/faq/moveable_sensor/

http://www.planet-cnc.com/files/CNCUSBControllerMk24.pdf
Support
 
Posts: 2577
Joined: 07 Apr 2014, 17:39
Controller: Many controllers

Re: Touch probe in cncusb Mk2/4

Postby akles » 10 Aug 2016, 21:25

hello again, I am trying again make my touch probe work correctly on my plasma cut table. I am sending my settings again to you to see if you can find the problem, and a picture with my manual switch to work like the tool sensor.
it is right ? please, can you send me a settings that the tool sensor is working, or resend my settings with corrections?
thanks.
Attachments
IMG_20160810_163230864.jpg
IMG_20160810_163230864.jpg (18.52 KiB) Viewed 580 times
settings(akles).setting
(49.7 KiB) Downloaded 22 times
akles
 
Posts: 10
Joined: 17 Jul 2015, 15:44
Controller: Mk2/4


Return to Mk2/4 controller



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest